Viden om trægulve

Verd å vite om tregulv

Her får du gode råd og veiledning om, hva du skal være oppmerksom på, når du kjøper nytt tregulv.

Klimastabilt

På en frostdag i januar er luften knastørr, hvor en litt våt sommerdag kan ligge i helt andre enden av skalaen. Det påvirker selvfølgelig treet, som både krymper og utvider seg i takt med at luftfuktigheten svinger. For å få et formstabilt gulv blir det brukt avanserte produksjonsmetoder når gulvet sages, tørkes, limes og presses. Skal gulvet ditt ligge uten revner og sprekker, skal det produseres etter norske forhold.

Lakk

Lakk bevarer treets karakter og fremhever treets naturlige og levende struktur. Velger du et kvalitetsgulv, er lakken veldig sterk og motstandsdyktig mot slit, og er lett å holde. Gulv med billig lakk og normal trafikk, skal slipes og lakkes etter 1-2 år. Gulv med sterk lakk holder ofte 3-4 ganger lengre. Så familier med husdyr og barn bør velge gulv med sterk lakk.

Klikksystem

De fleste gulvene leveres med klikksystem, som gjør det lett å legge gulvet uten å bruke lim. Merk deg størrelsen og utformingen på klikksystemet. Du får den sterkeste samlingen når klikksystemet er bredt. Velger du et smalt klikksystem, skal du være varsom med å invitere til bursdagsfest med danseglade gjester.

Voks i samlingen

Sjekk at samlingene er vokset fra fabrikken. Hvis voksen spares vekk på det gulvet du velger, vil du høre det de neste mange årene. Gulvet vil knirke og knake når du går på det, og det vil konstant irritere deg og familien. Ikke spar bort voksen!

Kjernen

Tregulv er oppbyggd i flere lag tre. De beste kvalitetene baseres på furu, gran eller andre harde tresorter. Normalt sammenliknes treets slitestyrke med hvor hardt det er og dermed motstandskraften mot trykkmerker og riper i overflaten, fra f.eks. møbler eller stiletter. Prisbillige gulv baseres ofte på asp eller tresorter som ikke har samme styrke.

Treinformasjon

Treinformasjon kan kontaktes for ytterligere informasjon og kjøp av bøker om tregulv på telefon +45 45280333 eller på www.traeinfo.dk

Finn alle tregulve her

top