Tresorter

Velg tresort etter smak og hardhet.

Når du velger tresort, er det et spørsmål om smak og behag. Men noen rom krever et hardere gulv enn andre. I gangen/entreen, kjøkkenet og kanskje barnerommet er trafikken ekstra stor, da passer det helt sikkert bedre med en hard tresort.

TRÆSORTHÅRDHED*
Lønn
Ask
Bøk
Bjørk
Donau eik
Svensk eik
Furu
Gran
Jarrah
Jatoba
Kirsebær
Merbau
4,8
4,8
3,8
2,6
5,6
3,7
1,6
1,3
4,7
7,1
3,3
4,9

* Jo høyere tallet for hardheten er, jo hardere er gulvet. Det blir mål som middelverdi på ferdig plank i 15 mm tykkelse.

Her er beskrivelse av tresortene.

Lønn

Med ca. 110 forskjellige trær og busker er lønnfamilien en av de mest artsrike. Lønn vokser i store deler av Europa. Lønn blir opp mot 30 m høye, med en diameter på ca. 1 meter. Lønn er sterk og er derfor godt til gulv.  Gulvet gir et rolig inntrykk og har små kvister.

Ask

Arten vokser i Europa, Lilleasia og Kaukasus og kan bli opp mot 40 meter høy og 1 meter i diameter. Fargen er lys gul til hvit. Åre tegningene er tydelige med lyst høstved og mørkt vårved. Nydelig tresort, som er flott i lyse rom.

Bjørk

Bjørkearten vokser i den nordtempererte sonen, og finnes i mer enn 41 arter. Bjørka blir opp mot 25 meter høy og med en diameter på ca. 60 cm. Treet er homogent uten åre tegninger og uten kjerne. Fargen går fra lys gul over i svak rød til grågul.

Bøk

Bøk er sommergrønne trær som finnes i 10 ulike arter, som vokser på den nordlige halvkule. Tømmerstokker på 10 meters lengde og opp mot 2 meter i diameter brukes til bla. møbler og gulv. Fordi bøk er så sterk, homogen og lett å bearbeide, er det ypperlig til gulv.

Eik

Eik vokser i hele den tempererte klimasonen. Treet er gulbrunt med svakt rødt skjær. Årene er markante med mørke årringer, der en ser skiftet mellom hurtig og langsom vekst. År-mønster med spissbuer er karakteristiske. I mange generasjoner har folk brukt eik som gulvplank pga. hardheten og slitestyrken.

Furu

Furu vokser i nord Europa og er vanlig fra Norge til Sibir. Splintveden er gulhvit og porøs, mens kjernen er mørkere gul- og rødbrun. Treet blir fort mørkt, når det får lys og sol. Luting stopper mørkningsprosessen.

Jatoba

Jatoba vokser i tropiske skoger i Sør-Amerika, og kalles også for søramerikansk kirsebær. Årene er tydelige og fargen går fra blank oransjebrun til rødbrun. Noen planker virker stripete i gylne brune nyanser.
Jatoba er en både hard og slitesterk tresort. 

Merbau

Merbau vokser i bla. Malaysia og Indonesia. Fargen varierer fra oransjebrun til rødbrun med uregelmessige årer. Det gir et eksklusivt gulv med et flott varmt fargespill. Merbau er tung, hard og veldig stabil.

Pitch Pine

Pitch Pine vokser i vest Amerika, og heter også Southern Yellow Pine. Minner i fargen om furu. Splintveden er gul, mens kjernen går fra rødgul til rødbrun. Plankene er nesten kvistfrie og årene er kraftig markert med lyse og mørke striper. Pitch Pine er litt hardere og tungere enn furu.

Bildene på denne siden er vennligst utlånt av Kährs.

top